
De rode dwerg met de naam ‘ster van Scholz’ passeerde de zon op een afstand van ongeveer 0,8 lichtjaar. Daarmee kwam de ster vijf keer zo dicht bij ons zonnestelsel als Proxima Centauri, de ster die op dit moment het dichtst bij de zon staat. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Rochester in het wetenschappelijk tijdschrift Astrophysical Journal Letters.
Snelheidsmetingen
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen op basis van metingen van telescopen in Chili en Zuid-Afrika waarbij onder meer de snelheid van de ster van Scholz in kaart werd gebracht. Op basis van de baan die de ster in het verleden moet hebben afgelegd, is volgens de wetenschappers met ’98 procent zekerheid’ te stellen dat de rode dwerg ongeveer 70.000 jaar geleden door de Oortwolk is gevlogen. De Oortwolk is een wolk van vele miljarden kometen die zich vermoedelijk aan de buitenkant van ons zonnestelsel bevindt.
Kometenregen
Veel gevolgen had de passage van de ster van Scholz waarschijnlijk niet voor de mensen die destijds op aarde leefden. “Sommige kometen in de Oortwolk raakten waarschijnlijk uit hun baan door dit object”, verklaart hoofdonderzoeker Eric Mamajek op BBC News. “Maar het is niet aannemelijk dat de passerende ster voor een kometenregen op aarde heeft gezorgd.” Gemiddeld gebeurt het waarschijnlijk eens in de 100.000 jaar dat een ster vlak langs ons zonnestelsel vliegt. In theorie zou een langsvliegende ster zelfs in botsing kunnen komen met de zon of de aarde, maar die kans is volgens astronomen verwaarloosbaar.