De volgende missie van NASA naar de planeet Mars moet gericht zijn op het zoeken naar tekenen van leven en het verzamelen van monsters om naar de aarde te brengen.


Foto:  Thinkstock

Dat zegt een adviesgroep van NASA dinsdag.

De nieuwe marsrover genaamd Mars 2020 zal zoeken naar tekenen dat er in het verleden micro-organismen op de rode planeet hebben geleefd, en niet naar signalen zoeken die aangeven dat er nu leven zou zijn.

“De Mars 2020-missie gaat er niet automatisch vanuit dat er leven is geweest op Mars”, aldus Jack Mustard, de voorzitter van de adviesgroep in een verklaring van NASA. “Maar gezien de recente ontdekkingen van de marsrover Curiosity, lijkt leven op Mars in het verleden mogelijk te zijn geweest.”

Bemande missie

NASA wil de nieuwe robotwagen monsters van stenen en stof laten verzamelen om die ter plekke te onderzoeken. Dit moet onder meer informatie opleveren over de risico’s van een bemande missie naar Mars. Ook wordt er gekeken of een latere missie de monsters naar de aarde kan brengen voor verdere analyse.

De volgende missie staat gepland voor 2020 en gaat zo’n 1,5 miljard dollar kosten.

De voorganger van Mars 2020, Curiosity, is in augustus vorig jaar geland op Mars voor een tweejarige missie. De robotwagen onderzoekt in de Gale-krater of er ooit leven mogelijk is geweest.

Bron: Nu.nl