jonge-versie-van-jupiter-ontdektAstronomen hebben op ongeveer honderd lichtjaar afstand van de aarde een planeet ontdekt die veel lijkt op Jupiter.

De gasreus die 51 Eridani b wordt genoemd, bevat net als Jupiter veel methaan en heeft een relatief kleine massa. De ontdekking van het hemellichaam kan mogelijk leiden tot nieuwe inzichten over het ontstaan van de planeten rond de zon. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Stanford in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Dinosaurussen

De Jupiterachtige exoplaneet is opgespoord met de zogenoemde Gemini Planet Imager, een camera die is aangesloten op een telescoop in Chili en speciaal is ontwikkeld om planeten in de buurt van sterren in beeld te brengen. De camera herkent hemellichamen aan de warmte die ze uitstralen. Uit de eerste waarnemingen van 51 Eridani b blijkt dat de planeet ongeveer twee keer zo groot is als Jupiter en slechts twintig miljoen jaar geleden is ontstaan. “De planeet draait om één van de jongste sterren in de buurt van de zon”, aldus onderzoeker Eric Nielsen van de Universiteit van Stanford. “Toen deze ster werd geboren, waren de dinosaurussen al veertig miljoen jaar uitgestorven”,

Vers

Doordat de 51 Eridani B nog zo ‘vers’ is, biedt de planeet een inkijkje in het verleden van vergelijkbare gasreuzen in de buurt van de zon, zoals Jupiter. Het hemellichaam is relatief koud. Dat wijst erop dat de planeet is ontstaan uit een grote kern van samengeklonterde ruimtestenen die vervolgens allerlei gassen aantrok, waardoor een atmosfeer ontstond. “Deze planeet kan daarmee wel eens op dezelfde manier zijn ontstaan als Jupiter”, verklaart hoofdonderzoeker Bruce Macinthosh. “Het hele sterrenstelsel waar 51 Eridani b deel van uitmaakt zou zelfs kunnen lijken op ons sterrenstelsel.”