Een telescoop is een apparaat waarmee u objecten die heel ver weg zijn, dichtbij kunt halen. Ze worden veelal gebruikt voor astronomische doeleinden (sterrenkijken).  Het woord telescoop komt van de griekse woorden “tele” en “skopein” welke betekenen: “ver” en “te kijken”.

De Geschiedenis:
Zover bekend kwam de eerste werkbare telescoop uit Nederland. In 1608 werd de Nederlandse telescoop door Hans Lippershey, Zacharias Janssen en Jacob Metius publiekelijk gemaakt. Dit was een van de allereerste werkende telescopen, al had deze kijker meer de kwaliteit van een verrekijker dan de kwaliteit van een telescoop. Een van de bekendste pioniers en uitvinders van de telescopen is de Italiaanse wetenschapper Galileo Galilei. Galileo verbeterde het ontwerp van de Nederlandse uitvinders zo sterk dat er met zijn telescoop bijzondere ontdekkingen werden gedaan. Deze telescopen maakten gebruik van een lens en een oculair om het licht mee op te vangen en te centreren. Een andere pionier op gebied van telescopen was de Engelse Sir Isaac Newton. Newton ontdekte dat er een langere brandspuntafstand mogelijk was door het gebruik van een spiegel en dat dit veel meer lichtopbrengst opleverde. Met deze eerste Reflectortelescoop werd het mogelijk om nog dieper in de sterrenhemel te kijken dan met de refractortelescopen van haar voorgangers.

Inmiddels zijn er drie soorten telescopen bekend. Simpel gezegd zijn er sterrenkijkers die gebruik maken van een lens, een spiegel of een combinatie van beide om licht op te vangen. Deze sterrenkijkers noemen wij een refractortelescoop, een reflectortelescoop en een Maksutov-Cassegraintelescoop. Hieronder word hun werking door middel van tekst dwarsdoorsneden verder uitgelegd.

Een Refractortelescoop/Lenzentelescoop:
Een refractortelescoop gebruikt lenzen en wordt daarom ook wel een lenzentelescoop genoemd. De refractor maakt gebruik van een in de buis geplaatste lens. Het licht gaat door de lens en wordt daardoor afgebogen naar het brandpunt waar het beeld wordt gevormd.

Een Reflectortelescoop/Spiegeltelescoop:
Een reflectortelescoop gebruikt een holle spiegel achterin de telescoop en wordt ook wel een spiegeltelescoop genoemd. De spiegel weerkaatst de invallende lichtstralen naar een hulpspiegeltje en deze kaatst ze door naar het oculair waardoor u kijkt.

Een Maksutov-Cassegraintelescoop:
Deze telescoop soort gebruikt zowel spiegels als lenzen en is hiermee dus een kruising tussen een refractor- en een reflectortelescoop. Met deze telescoop worden de voordelen van een spiegeltelescoop(reflector) gecombineerd met een lenzentelescoop (refractor). De telescoop maakt gebruikt van een holle spiegel achterin de telescoop die de invallende lichtstralen terugkaatst naar een dubbele holle lens. Op de achterkant van deze holle lens zit een (vang)spiegel die het licht door kaatst naar een gat in de hoofdspiegel waardoor het beken wordt met het oculair.