Astrofotografie

Het maken van ruimtefoto’s wordt steeds populairder. Steeds meer mensen gaan er ’s avonds op uit om foto’s te maken van sterren of sterrenconstellaties.Tegenwoordig gebruikt men zelfs al een gewone digitale camera om deze foto’s te maken. Maar wanneer u wat dieper in ons universum wilt komen en wilt dat uw foto’s een stuk scherper zijn, dan ontkomt u er haast niet aan om hiervoor speciale apparatuur aan te schaffen. Astrofotografie werkt namelijk niet helemaal hetzelfde als gewone fotografie. Ten eerste heeft u een langere sluitertijd nodig omdat er minder licht aanwezig is. Ten tweede dient uw apparatuur goed op elkaar afgesteld te zijn.

Beginnen met astrofotografie

Om te beginnen met astrofotografie heeft u een aantal producten nodig:
– Een digitale spiegel reflexcamera
– Een goede telescoop
– Een digitale camera adapter
– Een T2 ring passend bij uw digitale spiegel reflexcamera

Verder is het aan te raden om op een donkere plek te staan. Als u dus in een dichtbevolkt gebied woont (bijvoorbeeld in een grote stad) dan zult u eerst naar een onbebouwd gebied moeten gaan. Verder zult u vooral veel verschillende instellingen moeten gebruiken om een goede foto te kunnen maken. Hieronder staan een aantal belangrijke instellingen.

Diafragma
Er zijn verschillende diafragma-instellingen beschikbaar, onder andere: f/1, f/1,4, f/2, f/2.8, f/4, f/5.6 en f/8, f/11 etc. Voor het diafragma geldt, hoe kleiner het getal, hoe groter de lichtinval. Een f/2 is voor astrofotografie dus beter dan een f/5.6.

ISO
De filmgevoeligheid van een digitale camera wordt uitgedrukt in ISO. De kan afhankelijk van de gebruikte camera van 100 tot 6400 oplopen. De ISO-waarde geeft weer hoe snel de sensor reageert op het licht dat door de lens komt. Extra gevoeligheid gaat wel ten koste van de scherpte, het beeld wordt hierdoor korreliger. Dit betekent dus dat een hoge ISO-waarde een korreligere foto produceert. Tot ISO 400 valt dit nog mee, maar met een veel hogere ISO is dit duidelijk te zien.

Foto’s bewerken
Nadat u een aantal foto’s hebt gemaakt met een digital camera, kunt u deze het beste aanpassen met behulp van een fotobewerkingsprogramma op uw computer of laptop. Een programma als Photoshop of Paintshop is hier uiterst geschikt voor. In deze programma’s kunt u de foto’s iets verkleinen, bijvoorbeeld van 1600×1200 pixels naar 640×480 pixels. Hierdoor worden de foto’s s
cherper en minder korrelig.

Waar dient u verder rekening mee houden?
Wanneer u voor een langere tijd gaat fotograferen, moet u rekening houden met de draaiing van de aarde. Planeten, sterren en hemellichamen veranderen gedurende uw fotosessie van locatie. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat uw camera met deze draaiing meebeweegt om strepen (field-rotation) op uw foto’s te voorkomen. Hiervoor gebruikt u een telescoop met field de-rotator, volgmotor of Go-to module.